Un partener stresat te poate băga în mormânt mai repede, chiar dacă tu ești o persoană relaxată, susțin cercetătorii de la Universitatea din Glasgow. Un studiu pe păsări a arătat că cele care aveau o pereche anxioasă aveau și un risc mai mare de a muri timpuriu.

„Mesajul este că un partener nepotrivit pentru tine poate fi foarte rău pentru sănătate”, spune profesorul Pat Monaghan.

„Alte studii ne-au făcut să credem că expunerea la un stres crescut în prima parte a vieții poate reduce durata de viață, dar nu ne așteptam la un efect atât de puternic asupra partenerilor”, explică cercetătorul.

„Păsările nestresate au o rată de mortalitate de patru ori mai mare decât normal doar dacă primeau parteneri care au experimentat stresul devreme în viață”, spune acesta.

În cadrul experimentului, jumătate dintre păsări au primit hormoni de stres timp de două săptămâni când erau pui. Toate păsările au crescut într-un mediu fără stres.

Cele expuse la stres s-au dovedit a fi mult mai sensibile la stres față de păsările nestresate. Păsările au primit, apoi, parteneri, și li s-a monitorizat durata de viață. Cele care au fost expuse la stres au avut o viață mult mai scurtă decât celelalte, dar și partenerii lor nestresați au avut aceeași soartă.

„Ce am descoperit este că efectul este contagios, dar numai dacă expunerea la stres este în prima parte a vieții”, spune profesorul.

El spune că, extrapolând la oameni, asta înseamnă că în timpul recesiunii, de exemplu, o persoană care a fost stresată în copilărie poate resimți problema mai rău, iar asta e o veste proastă și pentru partenerul său. Păsările, ca și oamenii, sunt ființe monogame și reacționează la stres într-un mod similar.

Foto: Flickr / Lip Kee
Sursa: The Telegraph

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa!

La comenzile de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.