tinerețe fără bătrânețe


Încă din vechime, alchimiștii căutau elixirul tinereții veșnice sau piatra filozofală, cu riscul propriei vieți.

Femei mai mult sau mai puțin celebre au apelat și ele la secretele naturii ca să fie iubite și admirate. Chiar și în zilele noastre, de la Hollywood, în saloanele de cosmetică și până la rafturile magazinelor, femeile, dar și unii bărbați, scot din buzunar sume fabuloase pentru măști cu pulbere de diamante sau foițe de aur, creme cu caviar pur, extracte miraculoaseâ din plante sau practici revoluționare din chirurgia plastică care promit tinerețea fără bătrânețe.

Însă oricât de greu ne vine să recunoaștem, îmbătrânirea este un proces firesc, ce nu poate fi împiedicat, ci doar amânat cu câțiva ani, spun specialiștii. Iar aici industria cosmeticelor scoate puternic la rampă produse anti-aging (anti-îmbătrânire) revoluționare, care promit miracole. Cât este mit și cât realitate în această poveste, am încercat să aflăm în rândurile de mai jos.

Preocuparea pentru ritualuri de înfrumusețare și menținerea tinereții a existat încă din antichitate, egiptenii fiind renumiți pentru importanța pe care o acordau îngrijirii și aspectului fizic. Probabil, cea mai reprezentativă figură în acest sens este Cleopatra, ulima regină a Egiptului. Din arsenalul ei de înfrumusețare se spune că nu lipseau laptele de capră și măgăriță, mierea de albine, aloe vera, mineralele și nămolul de la Marea Moartă. Consemnări din acele timpuri atestă faptul ca spuma societății egiptene folosea în igiena corporală zilnică apă minerală din izvoare și măști de argilă provenite de pe malurile Nilului. Foarte importante erau, de asemenea, uleiurile care le hidratau pielea și îi fereau de razele puternice ale soarelui. De altfel, tot ce vedem acum pe bază de plante aromatice în industria cosmeticelor provine din antichitate și în mare parte din Evul Mediu, spun specialiștii.

În prezent, industria care întreține speranța frumuseții și tinereții veșnice cheltuiește anual sume fabuloase pentru producerea și promovarea unor produse care se vor revoluționare în domeniu. Cele mai populare și pline de promisiuni par să fie produsele anti-aging (anti-îmbătrânire). Din păcate, acestui concept i-au fost atribuite, în timp, mai multe înțelesuri și conotații, fapt ce i-ar putea face pe cei interesați, dar mai puțin avizați, să fie destul de confuzi. Pentru lumea științifică, în general, conceptul de stopare a îmbătrânirii se rezumă la încetinirea, prevenirea și reversibilitatea afecțiunilor asociate cu înaintarea în vârstă. Până acum, însă, nu există o tehnică medicală dovedită sau un produs minune care să înfrunte direct procesul de îmbătrânire. Există câteva produse, terapii și strategii, mai mult sau mai puțin costisitoare, dar se pare că și efectul lor este de scurtă durată dacă cel care vânează tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte mizează doar pe aspectul exterior, uitând de cele interioare: un corp sănătos și pe dinăuntru, o viață echilibrată, fără excese, condimentată cu bună dispoziție și optimism.

Degenerarea treptată a structurii pielii este un proces firesc, ce nu poate fi împiedicat, însă poate fi amânat cu câțiva ani, spun specialiștii. Procesul natural de îmbătrânire a pielii începe în jurul vârstei de 25 de ani. Corpul nostru nu mai produce suficient colagen, iar fibrele de elastina încep să slăbească. După vârsta de 30-40 de ani, la fenomenul îmbătrânirii contribuie și scăderea nivelului de hormoni din organism. Prin urmare, secretul constă în a ști să îmbătrânim frumos.

Când se folosește prima cremă antirid?

Chiar dacă fiecare individ este sortit degradării și efemerității pe acest Pământ, fiecare îmbătrânește în ritmul său propriu, în funcție de bagajul genetic pe care l-a moștenit, de stilul de viață, de factorii de mediu, etc. In consecință, experții nu punctează o vârstă standard la care se începe tratamentul antirid, mergând pe recomandarea lui atunci când apar primele semne de oboseală ale pielii: riduri fine, piele transparentă sau o piele excesiv de uscată. Iar acest moment poate să apară după 35 de ani, în cazurile fericite, dar și la 20 ani.

„Avem mult mai multe rezultate în momentul în care prevenim apariția ridurilor, încă de când observăm că ceva nu e în regulă cu fața noastră. Iar acest moment depinde de tipul de ten, de genă, de alimentație, de ritmul de viață, de odihnă”, spune Tatiana Mihăilă, cosmeticiana salonului Shades Beauty Lounge din capitală. „Nu am văzut o persoană care este foarte atentă cu tenul ei și să nu aibă rezultate. Orice cremă antirid folosită cu regularitate, dă rezultate. Ingredientele pe care aceste creme le conțin – Q10, caviar etc – toate dau rezultate, toate sunt bune. Însă nu există să ai un rid bine definit și să scapi de el printr-o cremă. Eu nu cred în așa ceva. În schimb cred că linii foarte fine, ușor vizibile, se estompează dacă iei măsuri din timp”, susține Tatiana. Pentru o eficiență maximă în menținerea unui aspect tânăr și sănătos al feței, spune ea, sunt necesare o disciplină riguroasă în ingijirea tenului, perseverență, autoeducare, consultarea unui specialist, pentru a vedea ce se întâmplă cu tenul nostru și ce putem face pentru a preveni degradarea sa, în timp.

Soarele – principalul vinovat pentru îmbătrânirea pielii?

Expunerea la soare pare să fie un factor extrem de important în procesul de îmbătrânire al pielii. Sigur, aici contribuie și poluarea din aer, fumul de țigară pentru fumători sau o viață dezordonată, cu ore de somn haotice ș.a.m.d. Însă ridurile, petele maronii de pe față sau micile vase de sânge dilatate sunt rezultatul expunerii îndelungate la soare. Iar cu cât pielea este mai albă, cu atât riscul de a dezvolta semne ale îmbătrânirii cauzate de soare este mai mare. De aceea, dermatologii, cosmeticienele și producătorii de cosmetice recomandă în cor folosirea cu regularitate a produselor cu protecție solară și evitarea arsurilor solare.

Evoluția acestor semne ale îmbătrânirii are loc cu vârsta, spune doctorul Ioana Simian pe site-ul doctor.info.ro. „O piele expusă aflată în decada a doua, a treia de viață își păstrează încă netezimea și culoarea uniformă. 10 ani mai târziu apar ridurile in miscare; în repaus fața e netedă, dar la schițarea oricărei mișcări se zăresc șanțuri nu foarte adânci, dispuse la colțul gurii, în marginea externă a ochilor și în final la nivelul obrajilor. În decada 4-5 de viață apar ridurile pe fața relaxată. Încet, culoarea uniformă a pielii se pierde și apar pete maronii etc”.

Cosmeticiana Tatiana Mihăilă considera că, pentru menținerea unui ten tânăr și sănătos, cremele cu protecție solară sunt „cel mai bun antiaging posibil în acest moment”. „În ultimii doi ani am observat că efectele soarelui asupra tenului sunt mult accentuate. Mi-au venit cliente cu pete pigmentare, cu riduri în exces, dar nu atât de mult ca în ultima perioadă. Mai ales în ceea ce privește pigmentația, este ceva de groază!”, explică ea. De aceea, recomandă folosirea cremelor care conțin și protecție solară, zi de zi, pentru că razele soarelui afectează tenul indiferent de anotimp.

Scump nu înseamnă neapărat mai bun

Frumusețea unui ten „nu se dobândește ușor și nu se rezumă la o anumită sumă de bani”, spune cosmeticiana Adriana Cârmaciu, de la Yrys Salon. „Pe parcursul a zeci, sute de tratamente de înfrumusețare, ochiul unui profesionist observă cu ușurință eficacitatea produselor anti-aging. Atât gamele folosite în saloanele de înfrumusețare, cât și produsele destinate îngrijirii acasă, sunt promovate ca fiind produse ce promit rezultate imediate, un fel de mici baghete magice. Însă lucrurile nu stau mereu așa.

Multe doamne cred că, dacă un produs este foarte scump, el este neapărat și cel mai bun, iar dezamăgirea nu se lăsă mult așteptată. Pe piața cosmeticelor apar mereu produse noi cu denumiri atrăgătoare gen „masca cu pulbere de diamante”, „masca cu foițe din aur”, ”crema cu caviar pur”, produse ce au din start priză la clientele doritoare de nou, de senzațional. Nu contest efectele benefice ale acestor ingrediente prețioase asupra tenului, însă sunt departe de a fi miracole”, spune Adriana, care folosește la salon astfel de produse de lux, care promit efecte revoluționare asupra tenului în lupta cu degradarea și îmbătrânirea.

„Sănătatea, frumusețea unui ten, depind foarte mult de ceea ce noi îi oferim din interiorul nostru – apă din belșug, fructe, legume și, nu în ultimul rând, un program de viață sănătos, evitând pierderea nopților, tutunul, alcoolul și mulți alți factori care duc la o îmbătrânire prematură a tenului. Vizitele constante la cosmetică nu fac decât să mențină frumusețea unui ten și să aducă un aport la tot ceea ce îi oferim tenului nostru zi de zi. Să nu uităm că ne putem răsfăța tenul cu metode mai puțin costisitoare, prin aplicarea unor măști „handmade”, preparate din fructe proaspete, direct din fructiera noastră. Posibilități sunt pentru orice buzunar, avem nevoie doar de dragostea de sine și dorința de a rămâne tineri și a îmbătrâni frumos!”, conchide Adriana.

De altfel, orice cremă aplicată pe față, indiferent cât este de scumpă, nu penetrează decât stratul superficial, nu poate acționa la nivel profund, pentru a produce acel efect de lifting amintit în reclame. Ea trebuie ajutată printr-un masaj adecvat sau diverse tehnologii și aparaturi folosite în cabinete specializate care fac ca principiile active din aceste creme să pătrundă în straturile mai profunde ale pielii.

„Nu vă aruncați asupra produselor care promit mult prea mult. Foarte rar fac ceea ce spun. Nu este posibil să obții efectul unui lifting facial dintr-o simplă pomadă. La fel cum nu poți arăta peste noapte cu 10 ani mai tânără. La fel este imposibil ca un singur produs să trateze eficient atât ridurile, cât și melasma (petele maronii). Produsele scumpe nu sunt și mai bune. Ca exemplu, putem considera cremele de hidratare. Indiferent de prețul lor toate fac același lucru. Ceea ce poate ridica prețul este parfumul adăugat sau recipientul. Baza de hidratare nu presupune costuri ridicate de producție”, atenționează doctorul Ioana Simian.

De ce trebuie să ținem cont când cumpărăm un produs antirid

Iată, pe scurt, câteva recomandări ale doctorului Ioana Simian:

– Nu se folosesc mai multe produse anti-aging în același timp. Datorită compoziției lor (acid hialuronic, retinoic, madecasozid) acestea pot deveni, printr-un proces cumulativ, iritante. Un singur produs este suficient. Pe fata iritată semnele lăsate de vârsta sunt cu mult mai evidente.

– Produsele au nevoie de timp să acționeze. Cu excepția celor de hidratare, celelalte produse necesita cel puțin 6 săptămâni de aplicare zilnică pentru a-și face efectul.

– Două dintre produsele dovedite că funcționează sunt cremele cu factor de protecție de minim 15, care blochează atât radiațiile UVA cât și UVB și cele de hidratare. Utilizate, acestea împiedica apariția petelor maronii, a ridurilor adânci, modificările de textură ale pielii și apariția cancerelor de piele.

– Hidratarea este esențială. O cremă bună va umfla ridurile fine și va face tenul să pară mai sănătos și mai luminos. Cremele minune care promit dispariția ridurilor fine în numai 24-48 h se bazează pe unicul efect de hidratare.

– Produsele trebuie să conțină o substanță activă, demonstrată prin studii științifice că funcționează. Aceste studii nu sunt echivalente cu termenul testat dermatologic, care indică doar faptul că produsele au fost testate pe un număr redus de persoane și nu s-au dovedit a fi iritante.

– Printre ingredientele active care și-au dovedit științific, până acum, efectul antirid și de ștergere a semnelor provocate de expunerea la soare se numără: retinoizii (retinol, retinil, acid retinoic), alfa hidroxi acizii, acidul azelaic, unii factori de creștere, hidrochinona, acidul kojic, peptidele și acidul salicilic.

– Nu există produse numai pe bază de extracte naturale. Multe dintre aceste extracte nu pot fi adăugate în forma lor naturală în creme, și dacă s-ar face asta, costurile ar fi enorme. Majoritatea extractelor din plante sunt supuse unui proces complex de transformare, sinteza chimică, care permite înglobarea lor într-un produs ce poate fi folosit acasă, pentru îngrijirea zilnică a pielii.

În concluzie

Tinerețea fără bătrânețe rămâne un mit, în pofida metodelor, poțiunilor și formulelor magice care abundă, acum, în piața destinată înfrumusețării, sănătății și longevității trupului uman. Mai mult, cercetătorii și profesioniștii în domeniu care au rămas fideli bunului simț susțin că oamenii binecuvântați cu darul tinereții, dacă nu veșnice, cel puțin îndelungate, sunt cei care au știut să aibă grijă mai întâi de interiorul lor, și mai apoi de exterior. Optimismul, buna dispoziție, o hrană sănătoasă și cât mai naturală, o viață trăită frumos, fără excese și cât mai activă, au creat un teren fertil pentru ca micile trucuri cosmetice menite să conserve și să protejeze corpul pe care l-am primit de la Mama Natură să dea roade.

de Camelia Moga

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.