Într-o vale ascunsă din Himalaya, în plin secol XXI, bolile şi bătrâneţea sunt sfidate de-a dreptul. Pe valea râului Hunza, la graniţa dintre India şi Pakistan, într-un loc edenic numit, pe bună dreptate, „Valea Vieţii” trăiesc oameni care nu se îmbolnăvesc niciodată, procreează până la vârste înaintate, iar durata de viaţă ajunge până la 140 de ani.

Valea Hunza este de o frumuseţe absolută, ireală. Trecătoarea prin care se intră din Gilgit în Hunza este foarte dificil de parcurs, fiind situată la înălţimea de 4176 metri.

rp_tatici.jpg secretul longevităţii

Văile de piatră albăstruie ale munţilor mărginesc de o parte şi de alta grădini şi terase cultivate cu pomi fructiferi şi orz, alături de păşuni netede, unde pasc turme de animale crescute pentru lână, lapte şi carne. Deoarece în valea Hunza plouă rar, localnicii au dezvoltat în timp un ingenios sistem de irigaţii prin care apa cristalină provenită din topirea periodică a gheţarilor se scurge către grădinile, păşunile şi locuinţele lor. Originalul sistem de apeducte are o lungime totală de peste 80 km şi preia în mare parte apa scursă din gheţarul Ultar situat la înălţimea de 7 788 metri, în Muntele Rakaposhi. Apeductul, construit din lemn, este ancorat în stâncă cu piroane lungi de oţel.

Hunzakutii au pielea albă şi fizionomie tipic caucaziană. În anul 1950, cercetătorul John Clark nota despre desele cazuri de copii cu părul şaten, blond şi chiar roşcat, afirmând că dacă acei copii ar fi fost îmbrăcaţi în stil european, nu s-ar deosebi cu nimic de copiii unei şcoli din Scoţia sau Irlanda. Femeile Hunza sunt deosebit de frumoase şi delicate, înfăţişarea lor fiind foarte diferită de cea a femeilor care trăiesc în satele adiacente Văii. O parte dintre antropologi susţine că acest fapt se datorează raidurilor din trecut, în care bărbaţii Hunza căutau să răpească femei din caravanele persane, femei renumite în toata Asia pentru frumuseţea lor.

fizionomie secretul longevităţii

Oamenii muncesc din greu şi se mulţumesc cu puţin. Vitregia naturii a făcut ca oamenii de aici să se mulţumească dintotdeauna cu puţin. Pământul este deosebit de sărac, tot bălegarul strâns de la animale este folosit la îngrăşarea stratului superficial de sol care acoperă stâncile. Acest sol a fost adus aici doar sub forma prafului transportat de vânturile reci. Numărul animalelor este limitat de lipsa păşunilor. Turmele de capre, oi şi iaci sunt duse vara pe culmile înalte ale munţilor unde se mai găsesc petice de verdeaţă.

femei-hunza secretul longevităţii

Şcolarizarea ocupă un loc important

Rata alfabetizării din Vale este printre cele mai ridicate din Pakistan, atingând o cifră de peste 90% în rândul copiilor hunzakuţi. Practic, orice copil din generaţiile recente urmează şcoala până la nivelul liceului. Mulţi aleg să meargă mai departe şi studiază în universităţi din Pakistan sau Occident.

Boala – un termen necunoscut

Dacă în orice altă provincie a Pakistanului speranţa de viaţă atinge circa 50-60 ani, tipic de altfel pentru o ţară din lumea a treia, se pare că în Valea Hunza oamenii de ştiinţă sunt martori direcţi ai unui fenomen incredibil. Conform studiilor derulate sub egida a numeroşi cercetători, în Valea Hunza trăiesc probabil cei mai longevivi oameni din lume.

scoala secretul longevităţii

Primul dintre cercetătorii care şi-a dedicat viaţa analizei amănunţite a aşa-numitului „Mit Hunza” a fost americanul Jay Milton Hoffman, care în anul 1960 a fost delegat de către U.S. National Geriatric Society să studieze cauzele şi factorii care determină starea de sănătate şi longevitatea proverbială a hunzakuţilor. Dr. Hoffman şi-a notat observaţiile într-o lucrare care avea să faca multe valuri în medicina modernă. Volumul „Hunza: Secrets of the World’s Healthiest and Oldest Living People” relatează despre un ţinut îndepărtat unde oamenii nu suferă de bolile comune populaţiilor occidentale sedentarizate şi consumatoare de alimente nocive. În Hunza, nici măcar cei mai bătrâni oameni nu sufereau de Parkinson, colesterol mărit, boli de inimă, cancer (cancerul este totalmente necunoscut în rândul lor), artrită, carii dentare, afecţiuni ale vezicii urinare, diabet, tuberculoză, hipertensiune arterială, alergii, astm, boli de ficat, constipaţie, hemoroizi sau alte sute de afecţiuni care vin ca o ironică notă de plata pentru noi, cei „civilizati, avansaţi tehnologic şi atotştiutori în ignoranţa noastră educată”.

În Hunza nu există spital, farmacie, azil de nebuni, secţie de poliţie, închisori, crime sau cerşetori. Aici se întâlnesc la tot pasul batrânei simpatici care nu mai ţin minte când anume s-au născut, dar care au vârste de 120-140 (!) de ani, conform măsurătorilor şi analizelor de ultimă oră.

În Hunza, oamenii mor fie în urma accidentelor, fie de bătrâneţe, la vârste matusalemice. În niciun caz nu sunt seceraţi de boli degenerative, precum bătranii din Occident. Dar cea mai mare surpriză a medicinei moderne a avut loc în urma investigării cazurilor des intalnite în care „mamele” aveau 60-70 de ani şi „taţii” 70-90 de ani.

Tătici la 80 de ani!

Unul dintre avantajele combinaţiei de factori precum alimentaţie specifică, calitatea superioară a aerului şi a apei, alături de munca fizică neostoită, a dus la acest miracol al vieţii. La vârste la care alţi oameni sunt deja în sicrie sau au rolul unor bunici ramoliţi care se târâie cu ajutorul bastoanelor sau al scaunului cu rotile, lichidul seminal al bătrânilor din Hunza încă are capacitatea de a procrea. La început, autorităţile pakistaneze au refuzat să recunoască această neobişnuită situaţie, comentând ironic că odraslele nou născute ale bătrânilor de 80 de ani, aparţineau, de fapt, altor tineri din sate. Dar testele de paternitate efectuate în laboratoare din Marea Britanie şi S.U.A. au certificat că miturile şi zvonurile erau adevărate, iar bătrânii octogenari sunt, într-adevar, taţii nou-născuţilor.

rp_tatici.jpg

„Dieta de iarnă” şi „dieta de vară”

Contrar modei vegetariene din prezent, care dictează cu literă de lege că mâncatul cărnii duce la toate bolile posibile şi scurtează viaţa, hunzakuţii nu s-au dat niciodată înapoi de la consumul cărnii de oaie, capră şi iac, găinile fiind foarte rare în Vale.

De la un animal mănâncă totul, nu doar carnea. Pielea, creierul, organele interne – tot este consumat, până şi oasele sunt sparte pentru recoltarea măduvei. Carnea este foarte căutată în aşa-numita „dietă de iarnă”. În anotimpul rece, nevoia de calorii este stringentă, iar localnicii o suplinesc prin consumul intensiv de lapte, brânzeturi şi unt.

Cu totul alta este „dieta de vară”, când băştinaşii se hrănesc după o tradiţie foarte veche pe care o respectă cu stricteţe. Dacă în anotimpul rece aveau o dietă foarte bogată în grăsimi animale, odată cu venirea primăverii, alimentaţia lor se schimbă în mod radical.

În primul rând, o mare parte a alimentelor sunt consumate crude, fără a fi gatite sau prelucrate în foc. Vegetalele sunt mâncate pe loc, imediat ce sunt culese. De fapt, în anotimpul cald, masa zilnică se compune din peste 80% legume şi fructe consumate crude. La o analiză ştiinţifică a reieşit că hunzakuţii beneficiază de 40% calorii din cereale nedecorticate, 30% calorii din legume, 15% calorii din fructe, 10% din leguminoase şi doar 1% din alimente de provenienţă animală.

Copiii sunt alăptaţi până la 6-7 ani, fapt care le aduce un sistem imunitar de fier şi un aport de calciu neegalat, comparativ cu copiii occidentalilor. Aerul rece şi altitudine ridicată fac ca microbii şi bacteriile să fie aproape inexistenţi. Alimentele nu sunt niciodată procesate sau rafinate. Aici nimeni nu consumă zahăr, foarte preţuită este în schimb mierea.

Apa – secretul longevităţii?

Poate că întreg secretul sănătăţii şi longevităţii acestor oameni stă, de fapt, în simpla şi banala apă: apa băută de hunzakuţi provine din izvoarele care o aduc din gheţarul Ultar. Analizele de laborator au arătat ca apa din gheţarul Văii Hunza este foarte bogată în potasiu şi cesiu, din acest motiv este foarte bogată în metale active/alcaline care, în ultima instanţă, previn apariţia cancerului.

copiii secretul longevităţii

Sursa: Descopera Travel

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse. Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase. La toamna sau la iarna poate fi prea tarziu.