speranța de viață

Până nu demult, faptul că o situație socială și economică precară are efecte și în ceea ce privește longevitatea era doar o ipoteză. Un experiment recent realizat la Glasgow arată însă că sărăcia „se imprimă” în ADN, scurtând speranța de viață.

Oamenii de știință de la Centrul pentru Sănătatea Populației din Glasgow au măsurat lungimea telomerilor — capetele cromozomilor dintr-o secvență de ADN — pentru persoane provenind din medii foarte diferite. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, telomerii se scurtează, indicând viteza de îmbătrânire a fiecăruia dintre noi.

Cercetătorii au descoperit că, într-un interval de zece ani, telomerii persoanelor cu venituri mai scăzute (mai puțin de 25.000 de lire sterline anual) au scăzut cu 7,7%, în vreme ce în cazul persoanelor cu o situație financiară mai bună, s-au scurtat cu doar 0,6%. Aceste rezultate au confirmat că factorii sociali și viteza procesului de îmbătrânire sunt conectate.

O discrepanță similară în evoluția telomerilor s-a constatat și în studiul comparativ al persoanelor care locuiesc cu chirie, față de cei care sunt proprietari de locuințe, respectiv în cazul celor care se hrănesc corespunzător, față de cei care au un regim alimentar neglijent. După câte s-ar părea, aportul zilnic de fructe și legume, asociat unui stil de viață sănătos și, în mediul urban, unei condiții sociale mai răsărite, chiar are un cuvânt de spus în prelungirea speranței de viață.

Foto: SuperStock
Sursa: BBC News

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…