Cum arată complexul social de 12.000.000 de lei care se deschide în acest weekend. Este cel mai mare din Transilvania – FOTO

Un complex social impresionant ca mărime și finisaje, în care vor fi găzduiți, deopotrivă, copii sărmani și persoane vârstnice, se deschide în acest weekend la Românași, în Sălaj. Valoarea estimată a investiției este de 12.000.000 de lei, bani ce provin – spune părintele Gheorghe Gherman, preotul paroh din Românași și cel de la care a pornit, în anul 2000, totul – aproape exclusiv de la donațiile făcute de credincioși.

”La început au fost credincioși răzleți, din parohie, oameni care aveau încredere în preotul Gherman. Apoi ni s-au alăturat și oameni cu stare. Un domn, care dorește să-și păstreze anonimatul, s-a oferit să ne ajute mai consistent (a donat 20 – 22 la sută din suma totală, adică aproximativ 2,5 milioane de lei – n.r.). Apoi ni s-au alăturat alți doi domni, asociați ai aceleiași firme (de unde provine 28 – 30 la sută din sumă). Cam 5 – 6 la sută este contribuția credincioșilor din parohie, 1 la sută este contribuția Consiliului Local, prin Consiliul Județean, 10 – 15 la sută ne-a dat Secretariatul de Stat pentru Culte, iar diferența, de aproximativ 4 milioane de lei, este de la credincioși din țară și din străinătate”, explică părintele Gherman.

Generozitatea necondiționată a binefăcătorilor a fost răsplătită cu lucrul bine făcut. O vizită permisă presei acolo, înaintea deschiderii oficiale de sâmbătă, 23 mai, a dezvăluit un spațiu imens – este cel mai mare complex de acest gen din regiune și, cu siguranță, printre cele mai mari din țară – cu finisaje de calitate și cu dotări care să le asigure viitorilor rezidenți condiții cum mulți dintre noi nu avem acasă.

În cei peste 3.470 de metri pătrați utili cât măsoară imobilul sunt zeci de camere, băi, spații anexe, sală de mese și bucătărie profesională, sală de lectură, capelă… într-un cuvânt, cam tot ce trebuie pentru a nu le lipsi nimic copiilor și vârstnicilor ce vor fi găzduiți acolo.

În cadrul complexului vor funcționa trei centre. Este vorba, în primul rând, despre un centru de zi pentru copii, cu o capacitate de 30 de locuri, care își propune să contribuie la reducerea abandonului școlar prin sprijinirea copiilor proveniți de familii sărace.

”Ne gândim în primul rând la copiii din clasele primare, pe care la ora 12.00, când termină cursurile, vor fi luați de la școală și vor fi duși la centru, unde vor primi masa de prânz, se vor odihni, după care vor avea program de învățat. Seara vor lua cina, după care vor fi duși acasă”, explică preotul Gabriel Gârdan, care este președintele Asociației Filantropia Largiana, care va administra complexul.


Pe lângă copiii care vor pleca seara către casele lor, la complexul de la Românași își vor găsi căminul – de această dată permanent – alți 30 de copii din medii defavorizate, care vor fi incluși în centrul de tip rezidențial pentru copii ce va funcționa aici. În centru vor ajunge copiii repartizați de Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului.

”Avem în vedere, și pentru acest centru, copii de școală primară, cu vârste cuprinse cam între 6 și 10 ani. În situații familiale speciale, vom face și excepții, însă ne dorim un grup omogen, care să se integreze ușor. Școlarizarea va fi făcută la școala din Românași”, explică Gârdan.

Complexul va include și un centru de tip rezidențial pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 50 de locuri.

Microfermă pentru hrana rezidenților

Pentru a se asigura că rezidenții vor avea parte de o hrană sănătoasă, părintele Gherman ne spune că, în cât mai scurtă vreme va fi înființată în microfermă.

”Avem deja 150 de oi, iar până la toamnă intenționăm să construim și un saivan, în care să ținem trei – patru vaci de lapte. O să creștem și porci, ca să tăiem când avem nevoie, și păsări. Avem deja grădină de legume și am semănat porumb, ca să putem pune fasole. Am plantat, de asemenea, 200 de pomi. Vrem să se simtă (rezidenții – n.r.) ca în gospodărie la dânșii acasă. Ar fi ca o psihoterapie pentru ei. Iar pentru copii, ne-am gândit că trebuie să știe că trebuie să lucreze pentru a le fi mai bine în viață”, spune părintele Gherman.

sursa

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.