secretul longevității

Gerontologul Mark Lach spune că una dintre căile de a avea o viață lungă și sănătoasă este abilitatea de a merge înainte chiar și după obstacolele inevitabile care apar în viață.

Cel mai în vârstă pacient al sau are 109 ani și, contrat așteptărilor, locuiește acasă, nu în vreun azil de bătrâni, unde se bucură de micile plăceri ale vieții.

Secretul longevitatii lui Helen Reichert nu este „o mie de calorii pe zi și o oră de yoga”, ci se bucură de trufele de ciocolată preferate, de berea favorită și chiar se gândește să fumeze.Longevitatea, de obice, are o bază genetică, iar Helen probabil are o genă care contribuie la viața neobișnuit de lungă pe care o are. De asemenea, are o caracteristică pe care geriatrii o numesc competență adaptivă. Asta înseamnă abilitatea de a-ți reveni din stres.

Helen a suferit în urmă cu câțiva ani un accident cerebral minor care i-a afectat abilitatea de a vorbi, iar reabilitarea sa a fost uimitoare, mai ales pentru o persoană în vârstă.

Ea nu este singura din familie care se bucură de longevitate. Fratele sau are 103 ani și merge la birou zilnic.

La capătul opus se află cei pesimiști pentru care orice mică problemă determină suferință ieșită din comun. Sociologii analizează aceste caracteristici și le pun în legătură cu longevitatea. Becca Levy, profesor de epidemiologie la Yale, a studiat longevitatea persoanelor în jurul vârstei de 50 de ani că funcție a percepției lor despre îmbătrânire.

Aceștia au fost întrebați dacă sunt de acord cu afirmațiile „Lucrurile se înrăutățesc pe măsură ce îmbătrânesc” și „Pe măsură ce îmbătrânești ești mai inutil”.

După ce a verificat periodic starea lor de sanatate a observat că cei care erau de acord cu afirmațiile de mai sus au murit cu 7 ani și jumătate, în medie, mai devreme decât cei care vedeau partea plină a paharului.

Foto: Reuters

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse. Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.